Zpress Logo
Priča iz 2008 godine: Što se promijenilo? Kada će najavljena revizija pretvorbe?
PIŠE:              OBJAVLJENO: 23.07.2012.             FOTO: 
Ivan Hudoletnjak

PRAVOSUĐE ZNA Vrhovni sud donio presudu u korist tajkuna Ivana Hudoletnjaka koji je radnicima Varaždinke uz rješenja o smanjenim plaćama ‘zbog ljenčarenja’ dijelio slike pape i Tuđmana

Radnici krivi jer su štrajkali pa moraju vratiti plaće

STUBIČKE TOPLICE, VARAŽDIN – Poništivši odluku varaždinskog Općinskog, a kasnije i Županijskog  suda, koji su donijeli presude u korist radnika Varaždinke kojima je vlasnik Ivan Hudoletnjak još 2000. dao otkaze zbog nezakonitog štrajka, Vrhovni sud je prihvatio presudu Trgovačkog i kasnije Visokog trgovačkog suda u Varaždinu, koji je nakon Hudoletnjakovih žalbi bio treća instanca koja je odlučila njemu u korist.

Zanimljiva je pri tom činjenica da radnici temeljem te konačne presude moraju na račun vlasnika uplatiti 1,8 milijuna kuna, svaki po 30-ak tisuća koje, naravno, nemaju, dok je on sam iznimno bogat, a način na koji se obogatio nikada nije do kraja rasvijetljen. Radnici su dužni jer su ‘nezakonito’ štrajkali, a činili su to jer su, kako su novinarima tada govorili, bili zakidani na plaćama i preraspodjeljivani na druga radna mjesta bez ikakvih obrazloženja, da bi sada morali vratiti plaće koje su im isplaćene nakon što ih je morao vratiti na posao.

Cinizam i bahaćenje

Dok su još mislili da se mogu izboriti za svoja prava unutar pravosudnih struktura, radnici su zasipali Općinski sud tužbama, među kojima su bile i one zbog izvanrednih otkaza sudionicima prosvjednog skupa 2000. godine. Među onima koji su tada dobili otkaz je bio i sam sindikalni povjerenik. Sud je tada donio presudu prema kojoj je Hudoletnjak morao radnike vratiti na posao. – Javno je na varaždinskoj televiziji izjavio ‘da bu sve prodal, a radnike na burzu dal’, nije nam htio platiti više od tri sata rada dnevno jer smo kao ostatak radnog vremena ljenčarili, a uz rješenje o smanjenju plaća je u omotnici svakome darovao kolor fotografije Tuđmana i pape – ispričali su radnici.

- Pravda je doista slijepa – kažu sada radnici koji podsjećaju da je Hudoletnjak do svog bogatstva došao u ratno vrijeme kada se obogatio nabavljajući za MORH u vrijeme embarga pričuvne dijelove za helikoptere i avione preko svoje tvrtke Hemerson. Dijelove je kupovao u Rusiji i skupo ih preprodavao MORH-u koji mu nije sve platio ali mu se odužio omogućivši mu da za male iznose dođe u posjed HTP-a Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, Varaždinke, dvorca Šaulovec i Zagorjepleta, koje je odmah propalo.

‘Krema’

Prije unosnih poslova s MORH-om bio je u zatvoru zbog silovanja, gdje je, kažu neki, i upoznao bjelosvjetke probisvijete od kojih je nabavio adrese i vizitke ruskih dilera oružjem. S nekim najvećim ‘ribama’ ga je upoznala i bila mu vodič jedna Gruzijka, koja nam je ispričala kako je tekla trgovina nakon što joj je Hudoletnjak ostao dužan novac za posredništvo. Poslovao je s ruskom mafijom, rekla je, a u nas i s tvrtkom RH Alan. No, njegov upitan ‘beckground’ nije mučio nikoga iz državnog vrha pa tako ni sada pokojni generala Imru Agotića, koji mu se za ratne zasluge odužio i kumstvom njegovom sinu. (Ljiljana Pavlina)