Zpress Logo
skupstina_sskzz_13

KRAPINA – Šahovski savez Krapinsko zagorske županije održao je 08. veljače 2013. u Pučkom otvorenom učilištu Krapina redovnu skupštinu. Skupština je prihvatila izvješća o radu za 2012. godinu i plan rada za 2013. godinu.
ŠSKZŽ-e broji 8 klubova registriranih pri HŠS-u u 2012. godini . Naša je Županija imala 133 domaća registrirana igrača i 3 strana igrača pri Hrvatskom šahovskom savezu. ŠSKZŽ-e član je Športske zajednice KZŽ-e i Hrvatskog šahovskog saveza i ima svoje predstavnike u njihovim skupštinama.
U udruzi Hrvatskih šahovskih sudaca u 2012. godini registrirano je 11 sudaca iz naše Županije.
Redovita financijska sredstva od Športske zajednice KZŽ-e raspodijeljena su klubovima, i to tako da su ŠK Krapina, ŠK Polet, Zabok i ŠK Straža, Hum na Sutli zbog igranja u III. ligi centar A dobili nešto više sredstava zbog većih troškova putovanja, prema ranijim odlukama Upravnoga odbora.
Upravni odbor organizirao je Kup Krapinsko-zagorske županije na kojem je nastupilo 8 klubova članova Saveza. Ekipno županijsko prvenstvo u ubrzanome šahu odigrano je 3. lipnja u Krapini, gdje je nastupilo je 12 ekipa.
ŠSKZŽ organizirao je 6. svibnja I. otvoreno prvenstvo Krapinsko-zagorske-županije u ubrzanom šahu prigodom 100. obljetnice HŠS-a. Natjecanje je odigrano u Krapini (prostorije KTC). Nastupila su 74 igrača iz cijele sjeverozapadne Hrvatske.
ŠK Straža, Hum na Sutli organizirao je šesti Međunarodni šahovski turnir „Open Hum na Sutli“ – Otvoreno prvenstvo Krapinsko-zagorske županije od 7. do 15. rujna. Nastupili su igrači iz cijele naše županije, Zagreba, Bjelovara, Duge Rese, Vinkovaca,Zadra itd. Pobijedio je velemajstor Saša Martinović iz Zadra. Najbolje plasirani igrač iz naše županije je Zoran Zelenika, a osvojio je 5 bodova i 18. mjesto.
ŠK Krapina organizirao je drugo Otvoreno prvenstvo Krapine od 26. lipnja do 6.srpnja. Nastupilo je 20 igrača iz naše Županije, Čakovca i Lopatinca.
ŠK Oroslavje i ŠSKZŽ-e organizirali su 1. srpnja II. otvoreno kadetsko prvenstvo KZŽ-e do 12 i 16 godina. U obje konkurencije nastupilo je 60 kadeta iz Oroslavja, Huma na Sutli, Krapine, Mača, Klanjca, Svete Nedelje, Zaprešića, Zagreba, Vrbovca itd.
ŠK Krapina, ŠK Polet Zabok i ŠK Straža Hum na Sutli nastupili su u III. Hrvatskoj šahovskoj ligi centar A. ŠK Krapina osvojio je 1. mjesto i plasirao se u II. ligu centar, ŠK Polet Zabok osvojio je 5. mjesto, a ŠK Straža Hum na Sutli osvojio je 11. mjesto i ispao iz lige.
IV. ligu centar D Hrvatskoga šahovskog saveza tvore preostali klubovi iz našeg Saveza, a to su: ŠK Krapina II., ŠK Krapinske Toplice, ŠK Oroslavje, ŠK Laufer Sv. Križ Začretje, ŠK Gaj Mače, ŠK Zelenjak Klanjec i ŠK Straža Hum na Sutli II. Pobjednik IV.HŠL centar D za 2012. godinu je ŠK Gaj Mače. U kvalifikacijskom meču s pobjednikom IV. lige centar C ŠK Petrinja II. nije uspio pobijediti te je ostao u IV. ligi centar D.
Hrvatski šahovski savez od 6. do 27. listopada 2012. godine na području Zajednice županija centar organizirao je Kadetsku ligu za dječake i djevojčice. U Kadetskoj ligi centar B grupa (natjecalo se 28 ekipa) ŠK Oroslavje osvojio je 3. mjesto. Igrali su u sastavu: Judita Motočić 1/4, Kristijan Novosel 3,5/8, Marko Novosel 7,5/9, Oliver Kukas 7/9 i Ivo Veverec 2,5/6.
Nastupili su i kadeti i kadetkinje ŠK Zelenjak Klanjec. Kadeti ŠK Zelenjaka nastupili su u sastavu Tihomir Kroflin, Neven Ivan Antolić, Ivan Gašpar i Filip Husnjak. Završili su na 27. mjestu (4 meč-bodova i 10,5 pojedinačnih bodova). Kadetkinje ŠK Zelenjaka nastupile su u Ligi kadetkinja, a igrale su u sastavu: Maja Hercigonja, Sonja Marija Iveković, Martina Lovrečki, Nikolina Ricijaš i Emilia Jelačić. Osvojile su 4,5 pojedinačna boda. U konkurenciji 6 ekipa zauzele su zadnje mjesto.
Za našu je Županiju vrlo važno što su ponovno nastupile 3 kadetske ekipe, što pokazuje razvoj kadetskog šaha u našoj Županiji.
Širom naše županije održani su tijekom godine tradicionalni brzopotezni turniri, i to u Oroslavju, Zaboku, Krapinskim toplicama, Sveti križ Začretje, Maču,Humu na Sutli, Klanjcu, Maču, Krapini itd.
Igrači iz naših klubova natjecali su se na Međunarodnim šahovskim turnirima: u Zagrebu, Puli, Velikoj Gorici, Zadru i rejting-turnirima u zagrebačkom Domu sportova. Također su sudjelovali i na vikend-turnirima u Varaždinu, Čakovcu, Petrinji itd.
Upravni odbor proglasio je za najbolju ekipu u Županiji Šahovski klub Krapina, nagradio pobjednike županijskoga prvenstva, ubrzanog županijskog prvenstva kao i pobjednike IV. lige HŠS-a.